perjantai 8. toukokuuta 2009

Maapähkinäinen kanatäyte tortilloille


Tämä reseptin sain irlantilaiselta kollegaltani ja ystältäni Desiltä asuessani Dublinissa. Des on loistava kokki ja tämä tortilloiden kanatäyte on aika maittavaa! Mausteita ja muita aineksia sai laittaa aika reilusti, jos kanafileet ovat isohkoja. Suomalaiseen tapaan lisäsin täytteeksi vähän vihreääkin.

Peanut Chicken = Maapähkinäinen kanatäyte tortilloille
Serves 4 as a main or 6-8 as a starter

· 4 chicken fillets (4 kanafilettä)
· 4 rashers of bacon (4 pekonisiivua)
· 1 small onion, finely diced (1, pieni sipuli hienoksi pilkottuna)
· 1 clove garlic, finely chopped (1 valkosipulin kynsi, hienonnettuna)
· half teaspoon cumin (0.5 tl kuminaa)
· pinch of cayenne pepper (ripaus cayenne-pippuria)
· pinch of nutmeg (optional) (ripaus muskottipähkinää)
· 4 tablespoons peanut butter (4 ruokalusikallista maapähkinävoita)
· 2 tablespoons vegetable oil (2 rkl rypsiöljyä tms.)
· salt and black pepper (suolaa ja pippuria)

Cut the chicken and bacon into fine strips and place in a bowl. Add the onion, garlic, cumin, cayenne and a pinch of salt and black pepper and mix well. Add the peanut butter and vegetable oil and mix in with the meat well to ensure its fully coated. You may need to add a small bit of water to make the whole mixture a little bit more smooth.

Allow the mixture to sit for at least 30 mins, then add to a hot frying pan or wok and stir fry quickly until the chicken is cooked. Again, you may need to add a little water if it tends to dry out too much.

Serve with crème fraiche or greek-style yogurt and oven-warmed soft flour tortillas.

1 kommentti:

  1. That photo is great - looks a lot better than when I cooked it!!

    VastaaPoista

Suomalainen pulla