lauantai 26. joulukuuta 2009

Joulukinkulle kastike



n. 2 dl kinkun paistolientä
2 dl kermaa
1 dl omenasosetta (ei lisättyä sokeria)
0.5 dl sinappia
1 rkl voita
1.5 rkl vehnäjauhoja
valkopippuria

1.Sulata voi kattilassa, älä ruskista. Lisää jauhot, sekoita.
2.Lisää paistoliemi ja kerma, koko ajan sekoittaen. Lisää omenasose ja sinappi.
3.Hauduta n. 5 minuuttia. Mausta ripauksella valkopippuria.

Tästä tuli hyvää!

Pekoni-lihamureke ja uunisipulit

pirkka.fi



400 g Pirkka naudan paistijauhelihaa
1 dl korppujauhoja
2 dl vettä
1 pkt (140 g) Pirkka pekonia
1 pieni sipuli
1 Pirkka kananmuna
1 tl suolaa
ripaus valkopippuria
ripaus maustepippuria
6 keskikokoista puna- tai keltasipulia
juoksevaa margariinia

1. Pane korppujauhot veteen turpoamaan 5-10 minuutiksi tilavaan kulhoon. Hienonna pekoniviipaleet tikkumaisiksi suikaleiksi ja levitä ne kylmälle pannulle. Nosta pannu levylle ja kuumenna. Kun suikaleet alkavat ruskistua, hajota ne mahdollisimman irtonaisiksi ja sekoita, kunnes rasva irtoaa ja pekonit ruskistuvat kevyesti.
2. Lisää hienonnettu sipuli kuullottumaan. Nosta pannu sivuun ja anna jäähtyä. Lisää turvonneidenkorppujauhojen joukkoon jauheliha, muna, suola, mausteet ja lopuksi sipuli-pekonisilppu hiukan jäähtyneenä. Sekoita taikina tasaiseksi. Älä kuitenkaan vaivaa taikinaa liikaa, ettei rasva irtoa kulhon reunoihin. Muotoile mureketaikina uunipannulle leivinpaperin päälle noin 25 cm pitkäksi, tasaiseksi pötköksi. Tasoita pinta sileäksi kostutetuin käsin.
3. Kuori sipulit ja halkaise ne. Asettele puolikkaat halkaisupinta ylöspäin murekkeen ympärille ja sivele sipulien pinnalle juoksevaa margariinia.
4. Kypsennä mureketta ja sipulinpuolikkaita 200-asteisen uunin alatasolla 30-40 minuuttia. Mureke on kypsä, kun pistettäessä pursuava neste on kirkasta. Voit voidella sipulit toistamiseen paistoaikana, jos pinta tuntuu kuivalta. Sipulit ovat pehmeitä, kun mureke on kypsä. Tarjoa lisäksi keitettyjä perunoita ja salaattia.

Uunisei

Lähde: reseptit.com


1 paketti ( 400 g ) pakasteseitä
vajaa 1 tl suolaa
ripaus jauhettua valkopippuria
(maustemitallinen rosmariiniah)
1 tetra RuokaCremeä tai kuohukermaa
1,5 dl juustoraastetta
2 tl korppujauhoja

1. Laita seipalat uuninkestävään vuokaan. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Kypsennä 200 asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.
2. Ota vuoka uunista ( ripottele hienonnettu rosmariini pinnalle ) kaada RuokaCreme tai kuohukerma vuokaan, ripottele juustoraaste ja korppujauhot pinnalle.
3. Jatka kypsentämistä kunnes pinta on saanut kauniin ruskean värin.

Sei oli ihan hyvää vaihteeksi, vähempikin juusto olisi riittänyt..

Vaniljapullat


Lähde: meppu.vuodatus.net/

200 g Rasvaa
11 dl Vehnäjauhoja
1 rkl Kardemummaa
1 tl Vaniljasokeria
4 dl Maitoa tai Vettä
50 g Hiivaa
1 tl Suolaa
1 dl Sokeria


Sekoita pehmeä rasva, vehnäjauhot, kardemumma ja vaniljasokeri. Liota haalean maidon/veden joukkoon hiiva, suola ja sokeri. Lisää neste voi-jauhoseokseen. Alusta taikina tasaiseksi.

Täyte:

100 g Pehmeää rasvaa
2 dl Tomusokeria
2 tl Vehnäjauhoja
2 tl Vaniljasokeria

Valmista täyte sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Halutessa täytettä enemmän pulliin, voi täytemäärän tehdä kaksinkertaisena. (Tein itse lähes kaksinkertaisena, ja täytettä riitti hyvin. Varo kuitenkin, ettei sitä pursua liikaa ulos pullista.)

Jaa taikina kahteen osaan. Kaaviloi osat suorakaiteen muotoisiksi levyiksi 35x50cm. Levitä täyte, kääri rullalle ja leikkaa 2-3 cm leveiksi paloiksi. Asettele paperivuokiin. Kohota, voitele kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria. Mikäli haluat pullista munattomia, voitelun voi jättää väliin. Paista 200 asteessa, kauniin ruskeiksi.

Suomalainen pulla