perjantai 27. maaliskuuta 2009

Banaani-suklaa-kääretorttu

Viikonloppuna tuli vieraita ja päätin tarjoilla melko perinteistä kääretorttua. (Tämä resepti on myös gluteeniton.) Banaani antaa makeutta tortulle, joten laitoin ehkä kermavaahtoon hieman liikaa sokeria, mutta oli kuulemma suussa sulavaa..?!
Lähde: Riisan ruokakomero

Torttu:
4 munaa
1 3/4 dl sokeria
5 rkl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
3 rkl kaakaojauhetta

Täyte:
2 kypsää banaania
2 dl vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
2 tl sokeria
100 g maitosuklaata (käytin tummaasuklaata)

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi, valkeaksi vaahdoksi.Sekoita vaahtoon varovasti siivilöity perunajauho-kaakao-leivinjuauheseos. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun korkeareunaiseen uuninpannuun ja paista 200 C-asteessa n. 8-10 minuuttia. Kumoa levy sokeroidulle leivinpaperille ja irrota heti taikinalevyssä kiinni oleva leivinpaperi. Täytä torttu kun se on jäähtynyt. Muussaa banaanit haarukalla tai sauvasekoittimella ja levitä torttulevylle. Vaahdota kerma, sekoita siihen sokerit ja levitä banaanisoseen päälle. Rouhi suklaa hienoksi rouheeksi ja ripottele torttulevylle tasaisesti. Kääri torttu rullalle ja kääri leivinpaperiin. Säilytä kääreessään jääkaapissa. Torttua on helpompi leikata ja se pysyy kauniimmin kasassa, kun se saa ensin olla muutaman tunnin tai vaikkapa yön yli jääkaapissa.

Porkkanasämpylät



Näistä sämpylöistä tuli pehmeitä ja aika hyviä - netissä oli vinkki, että osa jauhoista voi olla perunajauhoja ja kokeilin sitä.

5 dl maitoa
3-4 dl hienoa porkkanaraastetta
50 g hiivaa
2 tl suolaa
n. 15 dl Myllyn Paras Hiivaleipäjauhoja (=tumma vehnäjauho)
100g voita tai margariinia (laitoin reilun 0.5dl öljyä)

Sekoita porkkanaraaste maitoon ja lämmitä seos kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen hiiva ja suola. Lisää hiivaleipäjauhoja ja alusta taikina hyvin, lisää alustuksen loppupuolella pehmeä rasva. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa (esim. lämpimässä vesialtaassa) kaksinkertaiseksi.

Leivo taikinasta sämpylöitä; kuohkeimmat sämpylät saat löysähköstä taikinasta nostelemalla siitä palasia uunipellille. Kohota sämpylät peitettynä kaksinkertaisiksi. Paista sämpylät 225-asteisen uunin keskitasolla 10-15 min sämpylöiden koosta riippuen.

Lähde: myllynparas.fi

lauantai 14. maaliskuuta 2009

Uuniperunat eri täytteillä


Tämä on takuuvarmaa ja täyttävää ruokaa! Nopeatekoista, mutta hyvää.

Lähde: Kinkkutäyte: Parasta Kotiruokaa

Tarvit isoja perunoita (esim. Rosamunda), pese ja harjaa hyvin. Kuiva talouspaperilla ja tee iso ristiviilto kuoreen. Kypsennä foliossa n. tunti 225c

Kinkkutäyte n. 4:lle (mutta aika pieni annos)
150-200g savu- tai palvikinkkua
0.5 suolakurkkua
2dl kermaviiliä
2tl sinappia
ripaus valkopippuria

Tonnikalatäyte
100g tonnikalaa
(2dl kuorittuja katkarapuja - voit korvata myös ylimääräisellä annoksella tonnikalaa)
2 kovaksi keitettyä kananmunaa (10 min.)
2 dl kermaviiliä
2 rkl majoonesia
1 maustemitta sitruunapippuria
1-2 rkl tuoretta hienonnettua tilliä

Katkaraputäyte
50 g Crème Bonjour Ruohosipulia
100 g katkarapuja1 kpl kananmunaa
0,5 dl (Becel) kevyt majoneesia
0,5 dl tilliä

Sulata ja valuta katkaravut. Keitä kananmuna kypsäksi (10 min).Sekoita tuorejuusto, majoneesi, murskattu kananmuna, tillisilppu jakatkaravut keskenään. Mausta halutessasi mustapippurilla. Tarjoaleivänpäällä tai uuniperuna täytteenä.

Katkarapukaviaari
(Ohje Pirkka katkarapupussista)
1 ps, 350 g Pirkka pieniä katkarapuja
3/4dl Pirkka/Becel kevytmajoneesia
2 rkl Pirkka mätitahnaa
2 dl kermaviiliä
1/2 dl hienonnettua tilliä
1 rkl sitruunamehua
1/5 tl sitruunapippuria
Anna katkarapujen sulaa jääkaapissa ja valuta liemi hyvin pois siivilässä. Kuivaa katkaravut vielä talouspaperin päällä valuttamalla. Mittaa majoneesi, mätitahna ja sitruunamehu, sitruunapippuri ja hienonnettu tilli kulhoon ja sekoita keskenään. Sekoita kermaviili varovasti nostelemalla majoneesiin. Lisää hyvin valutetut katkaravut ja sekoita varovasti. Turha sekoittaminen löystyttää kermaviilin. Anna maistua kylmässä hetki ja tarjoa uuniperunoiden tai tomaattien täytteenä, ruisleivän päällä tai uusien perunoiden kanssa.

Lusikkaleivät


Teimme lusikkaleipiä kummitytön ristiäisiin viime kesänä.

(Lähde: Parasta Kotiruokaa -keittokirja)
20kpl
100g margariinia
3/4 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
2 1/4dl vehnäjauhoja
1/2 tl soodaa

Täyte:
Kiinteää sosetta tai marmeladia

Pinnalle:
Sokeria

-Sulata margariini ja lisää sulaneeseen rasvaan sokeria ja sekoita kunnes rasva vähän jäähtyy.
-Lisää vanilliinisok. ja jauhot, joihin sekoitettu sooda.
-Painele taikina lusikalla lusikanmuotoisiksi pikkuleiviksi varovasti pelille.
-Paista 175 asteessa n. 15 vaaleanruskeiksi.
-Yhdistä kaksi pikkuleipää laittamalla marmeladia välin. Paina varoen kiinni ja kääntele sokerissa.

Tähtipullat joulun aikaan

Tein viime jouluna näitä tähtipullia kahteen kertaan. Nam!
(Lähde: Pirkka, n. 15 kappaletta)
2 1/2 dl maitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
1 tl suolaa
1/2 rkl kardemummaa
1 kananmuna
100 g Pirkka leivontamargariinia
n. 7 dl (n. 500 g) vehnäjauhoja

Voiteluun:
1 kananmuna

Koristeluun:
1/2 pkt (à 400 g) Pirkka murotaikinaa (pakaste)
raesokeria
1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Sekoita joukkoon sokeri, suola, kardemumma, muna ja noin neljäsosa jauhoista voimakkaasti puuhaarukalla tai yleiskoneessa vatkaten. Lisää pehmeä rasva ja loput jauhot vähitellen alustaen. Kohota taikina liinalla peitettynä lämpimässäpaikassa 20-30 minuuttia.
2. Jaa kohonnut taikina 15 yhtä suureen osaan ja pyörittele pulliksi. Kohota vielä hyvin. Voitele kohonneet pullat.
3. Kauli sulanut murotaikina noin 3 mm paksuiseksi levyksi. Ota levystä tähtimuotilla pipareita. Nosta jokaisen pullan päälle tähtipipari.
4. Voiteletähdet ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.

Vadelmajäädyke

Tein tämän jäädykkeen jouluna ja se sopi hyvin tuhdin jouluaterian jälkeen raikkaana jälkiruokana.










(Lähde: Kotiliesi.fi)

200 g pakastevadelmia (noin 4 dl)
3 keltuaista
1 dl sokeria
2 dl kuohu- tai vispikermaa
(2-3 rkl marjalikööriä)

Puserra sulaneet vadelmat soseeksi esimerkiksi siivilän läpi tai hienonna ne monitoimikoneessa. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä keltuaissokerivaahtoon marjasose ja lopuksi vatkattu kerma. Mausteeksi voit lisätä jotain marjalikööriä, esimeriksi vadelma- tai vadelma-mesimarjalikööriä. Kaada seos kylmällä vedellä huuhdeltuun kakku- tai jäädykevuokaan. Peitä kelmulla tai kannella ja jäädytä pakastimessa. Ota jäädyke pakastimesta aterian alkaessa jääkaappiin. Kasta jäädykevuoka hetkeksi kuumaan veteen ja kumoa jälkiruoka tarjoiluvadille. Anna jäädykkeen pehmentyä noin 20 minuuttia huoneenlämmössä ennen tarjoilua. Vadelmien asemesta marjoiksi sopivat hyvin mustaherukat, puolukat tai karpalot. Käytä valkuaiset esimerkiksi joulupiparkakkujen tomusokerikuorrutukseen, marenkien valmistamiseen tai pakasta ne.

Merjan Ohrarieska

Tämän reseptin sain Halsualta, mutta rieskat vaativat vielä pientä harjoitusta.. Maku on hyvä, mutta kaunis muoto ja koostumus ovat hieman haastellisia aloittelevalle rieskaleipurille!

1l maitoa
2-3 dl ohrajauhoja, loput vehnäjauhoja
(tee löysähkö taikina)
3-4 tl suolaa
ripaus sokeria
4-5 tl leivinjauhetta

Taputtele rieskat suoraan taikinakulhosta pellille jauhon kanssa. Pellille mahtuu n. 2 rieskaa. Voit koittaa tiputtaa liiat jauhot rieskojen päältä altaaseen. (Varo, ettei koko rieska humpsahda mukana.) Paista uunin alatasolla 300 asteessa n. 10-15 min.

Helppo Porkkanakeitto



Tämä taitaa olla ensimmäinen sosekeitto, jonka olen itse tehnyt.

Lähde: Ellit/Ideakeittiö (4 annosta)
2 kpl kasvisliemikuutiota
1 l vettä
500 g porkkanoita
2 kpl perunaa
1 kpl sipulia
1,5 dl Flora ruoka -kasvirasvasekoitetta
1 tl basilikaa
0,5 tl mustapippuria
0,25 tl suolaa

Kuumenna vesi ja lisää kasvisliemivalmiste. Kuori ja paloittele kasvikset ja lisää ne kiehuvaan liemeen. Keitä kasvikset kypsiksi (noin 20 min.) ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää Flora Ruoka ja mausteet. Kuumenna keitto. Koristele halutessasi tuoreella basilikalla ja Flora Ruoalla. Tarjoa höyryävän kuuma keitto leivän kanssa.

perjantai 13. maaliskuuta 2009

Hedelmäkermarahkakakku

Vanhemmat olivat Helsingissä käymässä maaliskuussa ja teimme isälle synttärikakun. Vaikken olekaan kakkumestari, kakku teki hyvin kauppansa ja oli aika raikas.

Hedelmäkermarahkakakun resepti
Lähteet: Pohja: HS Ruokatorstai & oma sovellus koristelusta.

Pohja
4 munaa
2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

korppujauhoja vuokaan
paista 175 asteessa n. 30 min. uunin alatasolla.

Kostutus:
Ensimmäiseen väliin hyla-maitoa, toiseen väliin omenamehua

Väleihin:
Ensimmäiseen väliin banaania soseena. Toiseen väliin soseutettuja vadelmia ja Flora-vispiä, jossa mukana rahkaa (+ sokeria, vaniljasok.).

Päälle:
Flora-vispiä, jossa vajaa puoli purkkia rahkaa, sokeria ja vaniljasok. Koristeluun kiwi-hedelmiä, purkkipersikoita, ananasta ja sivuille Fazer-suklaata. Anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.


Juustokuorrutteinen porkkanakakku

Porkkanakakut on herkkua, mutten ole koskaan kokeillut itse tehdä. Päätin tammikuussa kokeilla alla olevaa reseptiä ja hyvää tuli!

Raaka-aineet / 10 annosta
(lähde: Kotikokki.net)

4 kpl kananmunaa
3 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa
1,5 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl vanilliinisokeria
0,5 tl suolaa
4 kpl porkkanaa
1,5 dl öljyä
400 g tuorejuustoa (esim. maustamaton hovi)
1,5 dl tomusokeria
1 tl vanilliinisokeria
1 kpl appelsiinin mehu
(käsin puristettuna)
Pohja:
Raasta porkkanat hienoksi raasteeksi.
Vispaa sokeri ja kananmunat kuohkeiksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään (reseptin lopussa olevat tomusokeri ja vanilliinisokeri kuuluvat kuorrutukseen, joten jätä ne vielä lisäämättä).
Lisää sokeri-kananmunavaahtoon porkkanaraaste, kuivat aineet ja öljy. Paista kakkuvuoassa alimmalla tasolla 190 asteessa noin 45 min. Älä avaa uunia liian aikaisin – muuten kakku lässähtää. Kumoa kakku vuoasta, kun se on täysin jäähtynyt.
Kuorrutus:
Vispaa tuorejuusto, tomusokeri, vanilliinisokeri ja appelsiinin mehu.
Levitä kuorrutus jäähtyneen kakun päälle. Anna jäähtyä jääkaapissa muutaman tunnin. (Huom! Itse laitoin tuorejuustoa n. 1/3 vähemmän kuin ohjeessa.)

Suomalainen pulla